Pagina de start
www.oltcit.ro (Oltcit, Dacia, ARO)
 
 Întrebări frecvente   Căutare   Membri   Grupuri   Înregistrare 
 Regulament   Profil   Mesaje private   Autentificare 

Despre VINURI [split]
Pagina Anterioară  1, 2, 3
 
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Mesaj
De craciun daca va fi vin sau cand va fi gata promit sa trimit cate o sticla de 1-2litri la 2-3forumisti!
Vorbesc serios daca va fi vin ,mai bine zis daca va fi tata acasa sal faca va trimit! Plumbere...
Ce ați făcut voi acolo....mai bine nu vă lăudați.

A ieșit o... ceva, zi-i cum vrei, cel mult imitație de vin.
Dacă lăsai căpșunica simplă, ieșea un vin bun. Repet, nu sunt sigur zaiber, de ăsta sincer de la mama lui n-am încercat niciodată să mă edific ce e. Știu doar că e verziu și cu aromă de căpșunică. Deci cam ce faceți voi acolo.
Ce e în cadă la zdrobit e butuc hibrid. Pe la noi o folosim cel mult la... făcut umbră. Noi îi spunem "vin de coridor" sau... "oțătar"
Nu pun la îndoială însă calitatea producției!

Dacă lăsai șaslaua amestec 50/50 cu tămîioasa (otonelul) ieșea un vin superb de masă, de "cursă lungă". Aveai puțin buchet tipic, dar fără prea multă tărie.

Niciodată nu se amestecă roșul cu albul Păi nu l-am amestecat, e separat. Oricum noi nu ne lăudăm cu vinul că nu prea știm să facem pe aici. Aah... o veste bună

Când îl pui în butoi, să-ți dau un sfat de fermentație în sec

Cauți un dop de cauciuc pe măsura vranei, treci furtunul prin el (până aici totul trebuie să fie foarte etanș!) iar capătul furtunului într-o sticlă cu apă, jos pe podea.
Va fermenta fără contact cu oxigenul. Nici n-ai idee ce mult contează!

O să obții un vin alb bun. Puțin pișcăreț de la tămâioasă, dar și alunecos de la șasla.

Spor! oameni buni, vad ca stiti ce vorbiti pe aici si si as dori si eu cat mai multe informatii despre vinul pelin (cred ca asa se numeste), adica vin in care este pus pelin si lasat acolo ceva timp (nu stiu cat). si inca ceva, ce an a fost mai bun? '88 sau '90? ca am o sticla de taina de murfatlar-chardonnay din '88 si alta de taina de murfatlar-cabernet sauvignon din '90, si nu stiu pe care sa o dau. multumiri anticipate. vin pelin = sare pe buza paharului de bere.

iar arabii nu beau alcool. Vrei să-l dai șpagă sau e pentru cineva apropiat?
Decât să-l dai șpagă mai bine îți bucuri sufletul. @Zephirus - consider ca inca nu stiu sa apreciez un vin la adevarata sa valoare asa ca sarea pe buza paharului ma depaseste.

@Plumber - nu este spaga, este o mica atentie , care dintre ele este mai bun? sa stiu sa il pastrez, nu de alta.

va multumesc pentru raspunsurile prompte. scuze. acum vad ca scrie ''sare pe buza paharului de bere'' .
eu intrebam de vinul in care se pune pelin (o planta amara) si se lasa acolo ceva timp.
P.S. : am deschis sticla de chardonnay......cea mai buna bautura din cate am gustat pana acum
P.P.S. : am baut si sake.....probabil cea mai proasta bautura din cate am gustat pana acum Din câte știu, pelinul se pune pe perioada în care fermentează vinul. Cantitatea variază în funcție de cât de amar vrei să-l faci.
Mie nu mi-a plăcut niciodată.
Sake nu am avut prilejul să beau dar nu poate fi altceva decât o tentativă.
Dar săracii japonezi dacă altceva în afară de orez nu au, se mulțumesc și cu atât.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vin_pelin
Vinul pelin

"Vinul pelin poate fi sec sau ușor dulceag, cu gust amărui și aroma foarte placută de floare de pelin (Artemisia absinthium). În trecut, pentru însuirile lui igieno-alimentare, vinul pelin era încadrat la vinuri medicinale (Coltescu, H.I.,1943).

Pentru prepararea acestui produs se folosesc de obicei inflorescențe de la plantele de pelin din zonele sudice, mai aride, unde substanțele aromate se acumulează într-o mai mare măsură. Inflorescentele de pelin se recoltează în faza de înflorire deplină, se transportă și se usucă cu mare atenț în locuri aerisite, dar nu direct la soare. Pentru o mai bună conservare a constituenț aromatici, trebuie să se facă o uscare treptată dar sigură.

Vinul pelin sec poate fi alb, roșu sau roz. Se adaugă cantități de 150-250 g/hl floare de pelin sau fragmente de inflorescență (plante într-un săculeț de tifon) în mustul în fermentație sau în mustuială. Floarea sau inflorescența de pelin, transmit vinului un gust amărui agreabil și o aromă foarte placută. Cercetările efectuate la SDE a Universității din Craiova au evidențiat ca, sub raport olfacto-gustativ este mai avantajos să se folosească un amestec format din inflorescențe de pelin și mici proporții de tulpini florifere. Scheletul inflorescențelor contribuie, esențial la conferirea gustului amărui, iar floarea imprimă aromă. Durata contactului dintre floarea sau inflorescențele de pelin și lichid, se stabilește prin degustări repetate. Ea nu va depași însă 5-7 zile după terminarea fermentației, pentru a evita formarea gustului amar, dur.

Pentru îmbunatățirea însușirilor olfactive, fondul aromatizat poate fi complexat cu mici cantități de mentă, coada șoricelului, mușetel și sulfină. Pentru intensificarea caracterului gustativ și în același timp a valorii igieno-alimentare se mai adaugă felii de gutui și de mere (0.3-0.5 kg/hl), precum și măceșe zdrobite (20-100 g/hl) (Gheorghiță,1987). Viteza de fermentare a mustului trebuie să fie moderată, pentru ca substanțele aromate extrase din plante și din fructe să nu fie antrenate de CO2, care s-ar elimina violent în atmosferă.

Vinul pelin dulceag se obține din strugurii foarte sănătoși, bine copți și lipsiți de substanțe poluante. Ei se introduc întregi în căzi de lemn. Pe măsură ce recipientele se încarcă cu struguri, se adaugă floare de pelin, felii de gutui, de mere și must proaspăt, bogat în glucide, pâna la acoperirea completă a strugurilor. Căzile se închid cu capace și se lasă să fermenteze încet, până primăvara, când strugurii se scot și se presează. Se obține astfel un vin pelin dulceag, amărui și plăcut aromat.

Vinul pelin de mai se prepară din vin în care se introduce un macerat. Pentru un hl de vin, maceratul este format din 200 g floare de pelin, 50 g floare de peliniță, 20 g sămânță de coriandru, 20 g cuișoare aromate și 50 g rădăcini de gentiana. Doza de macerat se stabilește pe bază de microprobe. După încorporarea maceratului în vin, amestecul se omogenizează bine, apoi se lasă în repaus mai multe zile pentru “sudarea” componenților. Apoi produsul se limpezește și se îmbuteliază."
sursa http://www.vinuri.md/ro/310/262 Îmi permit să analizez o treabă....

Căzile se închid cu capace și se lasă să fermenteze încet, până primăvara, când strugurii se scot și se presează.


...se va obține ori o chestie sub formă de cacat, asemănătoare la culoare, densitate și miros, ori o chestie tot sub formă de cacat, dar cu miros puternic de oțet.
Să trăiască injinerii patriei noastre. Pe la noi au inceput sa apara precupetii din Vrancea cu struguri.
Tonime, Zephirule! A început culesul sau țiganii ăștia vin cu jmecherii?
Cat sunt strugurii la voi? fugi ma de aici cu strugurii de vrancea )
la noi pe marginea drumului se vand struguri "de vrancea "
numai ca baietii ii cumpara din depozite adusi de la turci Ai dreacu turci, face și ceasla!?!?

Eu am mai fost în zona(Urechești) acum ceva ani, vreo 10, și știu că veneau din câmp cu strugurii direct în piață.
Pe mine mă cam mănâncă pielea să ajung prin zonă(Mărășești - Tecuci) luna asta sau cea viitoare; mă gândeam să pun 3-4 sute de kile pe șoim la întoarcere. dai un semn camd vii Hah, trebuia să-mi aduci aminte...
Mîine intrăm în campania de vie (tocmai ce-am terminat păp'șoii).
De dimineață cu lăutari pe din dos... (am mîncat fasole în seara asta, dar să vezi ce muzichie trag mîine seară de la struguri! )
Înarmați cu căldări, farfice/cosorele și saci....
Seara o să zdrobi.

Bine că mi-ați spus, o să fac poze la tot procesul.

...și am făcut.
Iaca așa se face:

Chestiile astea... se culeg într-o căldare. Părinții folosesc cuțit, eu mă împac bine cu foarfecul de tăiat via.


Căldările se răstoarnă în saci... sacii se transportă la mașină... mașina se transportă acasă și se parchează cît mai aproape de locul faptei.
Se folosește o cadă - așa se numește dar arată ca un pahar imens , sau chiar un butoi dezafectat
Se pune zdrobitoarea pe el. Utilajul ăsta e compus din două valsuri, care se învîrt în sens opus cu ajutorul a două pinioane. Se învîrte cu mîna. Printre valsuri trec strugurii care sunt zdrobiți și lăsați o zi-două, în funcție de căldura vremii, la înmuiat.


Mîine vă arăt restul procesului. Mai am și mîine un rest de campanie. Io am terminat procesul astăzi cu ceva peripeții.
Pentru că nu mai scăpam de gura nevesti-mi am mers la piață unde veniseră precupeții de struguri. Prima surpriză: colorații cereau 1,40 lei/kg față de 1,10 cât a fost pe săptămână. După ceva negocieri am ajuns la 1,20 lei. Pune omul cântarul, îl fixează la 0 mă urc eu pe cântar și zice 97,7. În regulă. Se mai urcă un cetățean care se plimba pe acolo, 87,6. Hai să cântărim! Primul sac 44 kg. Hm! Cetățeanul spune: stai să mă cântăresc iar. Când se urcă pe cântar..... 105kg. Și scoate omul o legitimație frumoasă din buzunar spune că e de la metrologie și îl invită pe negustor la sediul biroului. Și au plecat.
După chestia asta încă vreo două mașini s-au evaporat din piață. mai rămăsese un tip ce avea strugurii în lădițe dar șmecherul ăsta a urcat imediat prețul la 1,50 lei/kg.
Și uite așa am plecat la cealaltă piață din orașul nostru.
Aici am întâlnit oamenii de la care am cumpărat și anul trecut. Am negociat cu ei 1,10 lei/kg și am luat 416 kg de struguri. Pățiți fiind am verificat cantarul de mai multe ori chiar și între cântăriri.
Cred că nu m-au păcălit pentru că mi-au ieșit 230l de must, strugurii fiind călcați cu piciorul după metoda tradițională.
Cu ocazia asta mi-am luat 4 înțepături de albină în piciorul drept și 3 în piciorul stâng. Adio reumatism!
Din păcate poze nu am făcut pentru că am uitat aparatul acasă.

Zefirule cum dracu lăsați voi strugurii la înmuiat? Nu începe să fiarbă în două zile? Aia e și ideea
Pe măsură ce se umflă, scoți mustul și torni în butoi...

Mai am de filmat momentul cînd se toarnă n butoi și vă arăt procesul de fabricație.

http://www.youtube.com/watch?v=4LUxzuNoG0E Am înțeles bine?
Voi zdrobiți strugurii astăzi și îi treceți prin teasc(presă) mâine sau poimâine? Smbătă pe la 13.30 i-am zdrobit; în funcție de căldura de afară mîine pe la 18 punem la teasc... dacă era înorat, deci răcoare, posibil că trebuia să stea și două-trei zile.
Strugurii zdrobiți trebuie să stea în zeama lor pînă își schimbă culoarea din verde în bej-maro.
Un drob scos de la teasc nu trebuie să aibă culoarea verde, ci maro - valabil pentru strugurii albi. Pentru roșu, procedeul e același însă nu-și schimbă culoarea. Cel mai bun: http://www.semaforul.ro/Handler.ashx?ProdusId=67987&PhotoId=1
Caffe speciale.

Se pun 1-2 lingurite de cafea solubila in ceasca/cana, se completeaza cu 1-3 lingurite de zahar (dupa preferinte), se omogenizeaza amestecul, se toarna lapte peste solutie si se continua omogenizarea pana devine ca un noroi, apoi se toarna cateva picaturi de vin rosu si se continua omogenizarea, si in final se varsa apa cam jumatate din volumul vasului si se completeaza cu lapte care va fi omogenizat cu restul solutiei.

Bon appetito! Așa și?

Dacă conține cuvîntul "vin", își avea locul aici ? Pai, nu prea! Dar sa deschid un topic nou pentru asa ceva nu prea mi-a venit. Asa, de bine de rau l-am postat aici. Macar spuneai si tu inainte:
Vin si eu cu o reteta Prea umilele mele scuze, Mariile Voastre!!!
Asa, de bine de rau, a incercat-o careva? Sa aflu si eu o alta parere in afara de a mea. Sau nu e nimeni amator de senzatii noi...sau temerar!?
Vin si eu cu o reteta


Există subiectul : "Rețete culinare"

...și ca să parafrazez un clasic în viață (absent pe aici din vina unor.........): ție la ce-ți trebe? cînd o iei la trîntă... de unul singur?
Format forum: Optimizat | LentAfișează mesajele:   
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea Ora este GMT + 2 ore
Pagina Anterioară  1, 2, 3
Pagina 3 din 3
Nu poți crea un topic nou în acest forum
Nu poți răspunde în mesajele din acest forum
Nu poți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu poți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu poți vota în chestionarele din acest forum

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community