Pagina de start
www.oltcit.ro (Oltcit, Dacia, ARO)
 
 Întrebări frecvente   Căutare   Membri   Grupuri   Înregistrare 
 Regulament   Profil   Mesaje private   Autentificare 

Despre TUICA

 
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Mesaj
Buuuuuuun! Am aflat cum se face vinul adevarat.
Acum daca ar fi cineva care sa ne explice cum se face tuica de fructe si in special palinca originala de pruna ar fi perfect. Pai palinca de fructe... mai greu, s-o gasi un ardelean, dar rachiul de tescovina, foarte simplu.

Ceea ce am scris mai sus se pune la cazan.
Se pune capacul la cazan (care are o forma specifica) si se sigileaza cu lut (argila).

Se da foc tare pana incepe sa fiarba, apoi se reduce focul, altminteri cazanul va "exploda" (va arunca capacul afara), mentinandu-se foc mediu-usor.
Din compozitia din interior se va ridica esenta, sub forma de vapori, care vor trece printr-o teava, apoi printr-o spirala scufundata intr-un butoi cu apa ("racitorul"). Acolo vaporii se condenseaza si la capatul tevii va curge lichid.
Prima mana are o tarie si un gust... de-l scuipi la trei poste.
Apoi, cand zeama care curge e efectiv apa, se desface cazanul, se curata si se baga prima zeama obtinuta.
Si se repeta procedeul, cu foc mic etc., pana se obtine iarasi, apa chioara.

Acesta e rachiul de tescovina, tras la doua ture.
Daca borhotul ca continut si ceva fructe, rachiul va avea oarece aroma, daca nu, va fi alcool...curatel. Nu prea rau la gust si destul de tarisor.

Cam asta-i. Palinca de fructe se obtine oarecum asemanator.

Hai noroc ! Intre 40-52 C temperatura vaporilor in "bolta" cazanului se obtine un amestec de alcooli cu multe fractii metilice. Deci deosebit de toxic! Este asa numita frun'ce sau frunte sau tarie - depinde de zona. In mod normal acest produs este toxic inclusiv pentru imprastiat pe sol. Se arunca. Multi fac greseala sa amestece fruntea cu restul. Mare prostie!
Intre 52-78 C sunt amestecurile cu alcool etilic si fff putin metilic . De la 78-100C este apa cu oxizi de cupru etc....
Deci practic se recupereaza numai acest distilat! La distilari repetate fractiile metilice se reduc treptat pana la concentratii inofensive. Optim se distileaza de trei ori dupa care se controleaza taria alcoolica cu apa demi sau distilata.
Distilarea, ca sursa de caldura ar trebui sa utilizeze in cel mai rau caz jar din lemn de esenta tare sau salcam in vatra de piatra sau caramida iar in cazul ideal abur. Cu cat procesul se desfasoara mai lent cu atat temperatura (procesul) va putea fi controlata mai usor! Un cazan prost dimensionat va da pe-afara! Se recomanda ca bolta de vaporizare sa fie intre 1/3 la 1/2 din volumul total al cazanului. La capatul instalatiei, dupa serpentina de racire este recomandat a se instala un "tub" facut din ramura de pom fructifer : cires, visin, gutui etc...
Inainte vreme la balciuri, "mosi" sau la targurile de saptamana mestesugarii in lemn vindeau asa ceva la pret de nimic. Bună,
Băutorii adevărați de vin nu pun tărie în gură că le strică gustul...
Totuși personal n-aș zice nu la un Martell sau Armagnac
Atenție la pălincă! Este învederată ideea că pui o picătură în palmă, freci și dacă miroase a prună e veritabilă. Mare păcăleală se rezolvă cu esență! Și ăștia de pe la Turț cam știu cu toții
Cu stimă, Șoimul a făcut țuică astăzi.




Treaba s-a făcut într-un peisaj mirific cu baltă, gâște, măgar și curci.
Țuica a ieșit foarte bună. Cate vedre? Moș cu distilerie. Frumooos!
Lucrează meseriaș și curat, bravo.
E de-aia pentru vișinată?

Pe săptămâna viitoare tre' să-l trag și eu... poate se mai umezește puțin vremea, că... 4 vedre.
Moșul cu distilerie(ca titlu de poză că distilerie nu are) e socrul meu. .....si ia reusit? Ete betzivii Pai daca e vorba de tuica atunci sa ne zicem si noi povestea noastra !


Cu o seara inainte am mers la noi la tara ....iar a doua zi de dimineata m-am
trezit ...si m-am uitat la desene pana a pregatit tati masa ... http://imageshack.us/photo/my-images/850/dsc00296oe.jpg/ apoi m-am schimbat, m-am tatuat si am carat lemnele de sub mine din portbagaj de la tati .... http://imageshack.us/photo/my-images/827/dsc00273ll.jpg/ si m-am apucat de treaba.... http://imageshack.us/photo/my-images/214/dsc00281y.jpg/ . Dupa 5 cazane, epuizat, m-am dus in casa sa dorm, nu am vrut sa ma spal si mi s-a facut dor si de mami ... http://imageshack.us/photo/my-images/196/dsc00331d.jpg/ ... si au mai trecut 4 zile, pana tati a a terminat toata tuica. Va multumesc !

Asa povesteste noua generatie care sa speram ca va duce macar o parte din traditiile noastre mai departe ! detalii nu pre stiu dar imi place gata facuta si ce-mi mai place si am surse de incredere si e tare PRIETENII STIU am si acum ceva si mai aduc . Șoimul a făcut țuică și în 2012.
Locația a fost schimbată pentru că acel cazan din 2011 a fost furat.
Au fost ceva comentarii din partea soacră-mii că de ce nu am lăsat să curgă mai multă dar ea a vorbit ea a auzit.
frumusica masinuta ai !!!! Cu cat e mai putina cu atat e mai buna (mai tare)
Saptamana asta am facut pe la Craiova vreo 50 litri de tuica de struguri si a iesit, zic eu, destul de tare, comparand cu tuica de prune totusi...nu ma atrage, tot la Cola raman dane sa iti fie rusinica ... ai fost la craiova si nu ai zis nimic... sau iti era frica ca iti beau tuica.. Nu bre ca e destula pentru toata lumea n-am fost chiar in oras...ci in Sadova, la 50 km de Craiova
Danutz Bratosin a scris:...nu ma atrage, tot la Cola raman

E cazul să te răzgândești. Cola sau Domestos, tot aia. Nu ma atrage bre alcoolu'...stiu ca nu e deloc sanatoasa cola asta dar deh...un paharel asa mai merge mustu' in schimb...unge sufletu' in mine
Danutz Bratosin a scris: mustu' in schimb...unge sufletu' in mine
Si mai poate unge si pantalonii.
Danutz Bratosin a scris:......mustu' in schimb...unge sufletu' in mine

Cu trecerea timpului vei deveni mai înțelept.
Danutz Bratosin a scris:...un paharel asa mai merge...

Uite vezi, ești pe calea cea bună.
Format forum: Optimizat | LentAfișează mesajele:   
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
Nu poți crea un topic nou în acest forum
Nu poți răspunde în mesajele din acest forum
Nu poți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu poți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu poți vota în chestionarele din acest forum

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community