Pagina de start
www.oltcit.ro (Oltcit, Dacia, ARO)
 
 Întrebări frecvente   Căutare   Membri   Grupuri   Înregistrare 
 Regulament   Profil   Mesaje private   Autentificare 

Teoria lui Einstein, în pericol

 
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Mesaj
Rezultat uimitor în fizică: particule care depășesc viteza luminii. Teoria lui Einstein, în pericol

Particule care călătoresc cu viteze superioare celei a luminii au fost identificate de un experiment. Dacă viteza se confirmă, o lege fundamentală a fizicii va trebuie rescrisă.

Click pentru a vedea imaginea 


"Zvonurile circulau de ceva vreme", spune Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare și al fizicii nucleare la Institutul Național de Fizică Nucleară din Roma.

Cercetătorii au descoperit particule care călătoresc cu o viteză mai mare decât cea a luminii. Zilele acestea lumea fizicii este zguduită de aceasta veste. Cercetătoarea română explică ce înseamnă acest rezultat: "Dacă va fi confirmat, va infirma ceea ce s-a crezut a fi o lege fundamentală a naturii: imposibilitatea particulelor de a călători cu viteze superioare luminii".

Experimentul OPERA măsoară particule numite neutrini, emise la CERN-Geneva. După ce călătoresc circa 730 de kilometri sub Pământ, aceste particule ajung la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, LNGS-INFN

Cercetătorii de la OPERA susțin că au măsurat o viteză a neutrinilor mai mare ca viteza luminii în vid (299,792 kilometri pe secundă). Neutrinii au ajuns cu circa 60 de nanosecunde mai repede. Nanosecunda reprezintă a miliarda parte dintr-o secundă.

Cum a fost măsurată viteza neutrinilor

Se cunoaste cu mare precizie momentul în care neutrinii pleacă de la Geneva. Prin măsurarea precisă a timpului de care neutrinii au nevoie să ajungă de la Geneva la Gran Sasso, s-a constatat că viteza acestora este puțin mai mare decât cea a luminii.

Cercetătorii din cadrul colaborării OPERA nu exclud posibilitatea unor erori de natura sistematică în analiza datelor și invită lumea să nu tragă concluzii pripite.

Totuși, dacă va fi confirmat, acest rezultat va avea implicații de nebănuit.

Sfârșitul teoriei lui Einstein

Click pentru a vedea imaginea 

Teoria relativității, propusă de Einstein în 1905, susține că nimic din Univers nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii în vid. Dar micuța particulă călătorește un pic mai repede decât lumina în vid.

Acest rezultat a uimit cercetătorii din întreaga lume, care au început să verifice această premieră istorică.

Începutul călătoriei în timp

Dacă rezultatul se confirmă, implicațiile sale sunt "de nebănuit", spune Cătălina Curceanu. Un fizician american a numit una dintre posibilele semnificații:

"Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare decât cea a luminii, este posibilă călătoria în trecut. Deci poți să fii propria ta bunică. S-ar putea ajunge la apariția unor probleme grave", a declarat Stephen Parke, fizician la Fermilab, Illinois.

Alexandru Jipa, rectorul Facultății de Fizică din cadrul Universității București, spune că rezultatul poate însemna posibilitatea de a călători în timp. Însă nu ar merge (încă) atât de departe.

"În primul rând, în teoria relativității, această viteză a neutrinilor o va înlocui pe cea a luminii. Viteza luminii nu ar mai fi socotită viteză maximă", spune Jipa.

sursa: evz.ro LOL diferenta este de sub 0,1 % daca nu ma insel, asta inseamna ca teoria lui Einstein e in pericol si sfarsitul lumii e aproape! era sa-mi sta inima !
ce se intampla daca se confirma asta , dispare lumea ?
tu lucrezi la vre-o televiziune sau fituica cu pretentii de gazeta ?
zau asa , mai lasa senzationalul ca ni s-a acrit de el ...încă unul? Da, sa fie stereo...
Woolf a scris: "Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare decât cea a luminii, este posibilă călătoria în trecut.", a declarat Stephen Parke, fizician la Fermilab, Illinois.
Ne vom intoarce in EPOCA DE AUR !
Laurentiu a scris:Ne vom intoarce in EPOCA DE AUR !

Weeeeee! Imi iau Oltcit nou :d Acu au descoperit asta si americanii???
Ma mir.Altii au dovedit mai de mult ca exista niste particule care ajung la destinatie inainte de a pleca.Serios.Parca erau denumiti tahioni. "Tahionii sunt particule ipotetice, existente doar pe baze teoretice, care ar călători mai repede decât lumina."
Cica nu prea exista. Tot un american a venit cu gogorita asta.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Tahion abia astept clipa ,sa fac ceva ture cu tancul lui bunicu
barutzu a scris:sa fac ceva ture cu tancul lui bunicu
nu ma mir ...lumea evolueaza si cum newton e un caz particular a lui einstein ...einstein de ce nu ar fi un caz particular la randul lui pentru alt gigel care o sa ii zica la teoria lui intr-un mare fel ! si asta pentru ca s-a raportat la viteza luminii ... care cica e absoluta ! teoria descrisa de einstein cu calatoria in timp ...pentru cei care nu o stiu ... si spusa printre randuri cu cuvintele mele suna cam asa .... ...daca stai pe loc ... fara sa faci nimic ...timpul trece greu ... iar daca te misti ... timpul trece mai repede ...iar daca vrei sa te misti mult ... constati ca iti trebuie timp ... si zice el la un moment dat ...ca daca te misti cu viteza luminii ... te intorci in acelasi loc in momentul care ai plecat ... astfel lasand loc speculatiei ...ca daca te misti cu viteza mai mare decat viteza luminii ... te intorci intr-un loc inainte de a fi plecat ...adica dai timpul inapoi ! ori asta e pura teorie ...

asa ca nu mi se pare o teorie amenintata ... ci va fi introdusa in alta formula in care viteza luminii sa tinda de asemeni catre 0 fata de o alta viteza inventata !
ph65edi a scris: teoria descrisa de einstein cu calatoria in timp ...pentru cei care nu o stiu ... si spusa printre randuri cu cuvintele mele suna cam asa .... ...daca stai pe loc ... fara sa faci nimic ...timpul trece greu ... iar daca te misti ... timpul trece mai repede ...iar daca vrei sa te misti mult ... constati ca iti trebuie timp ... si zice el la un moment dat ...ca daca te misti cu viteza luminii ... te intorci in acelasi loc in momentul care ai plecat ...


Teoria asta invechita a fost infirmata de un adevarat savant, adica chiar de mine. Asta vara stateam pe plaja fara sa fac nimic doar uitandu-ma la niste tahioni colorati, in speranta ca timpul se va opri in loc. Am stat, am stat, si deodata s-a terminat concediul. Am incercat sa salvez situatia si am fugit cat am putut de repede, ca sa ma intorc in timp inapoi pe plaja, insa am ajuns tot la nenorocitul ala de serviciu... inseamna ca nu ai alergat cu viteza mai mare de 300000km/s ! cred ca asta e explicatia "logica" de nu te-ai intors la inceputul concediului ! nu va faceti griji ...romanii au descoperit asta demult si au aplicat-o la nivel national ...altfel nu se explica de ce suntem cu 50 de ani in urma altor state ? dar asteptam probabil sa descoperim cum sa ne deplasam si in viitor
Format forum: Optimizat | LentAfișează mesajele:   
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
Nu poți crea un topic nou în acest forum
Nu poți răspunde în mesajele din acest forum
Nu poți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu poți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu poți vota în chestionarele din acest forum

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community