Pagina de start
www.oltcit.ro (Oltcit, Dacia, ARO)
 
 Întrebări frecvente   Căutare   Membri   Grupuri   Înregistrare 
 Regulament   Profil   Mesaje private   Autentificare 

Muzica dăunează grav libertătii

 
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Mesaj
Muzica dăunează grav libertățiii

Dacă nu plătești taxa pe muzică ambientală, ești anunțat că poți face de la o lună la doi ani de închisoare. Taxa se aplică în cazuri care frizează ridicolul: este băgată la plată chiar și muzica din stațiile de tramvai, lifturi sau de la petreceri private. Liviu Popovici, vicepreședinte UGIR, spune că impunerea prevăzută de noua metodologie este, conform unei analize imparțiale, abuzivă și chiar aberantă.

Click pentru a vedea imaginea 

Copleșiți de taxe și impozite, oamenii de afaceri au de înfruntat o altă taxă, de-a dreptul aberantă, respectiv cea pentru muzica ambientală difuzată până și în ascensoare. Și spunem aberantă pentru că în unele cazuri aceasta s-a triplat față de nivelul celei percepute până la emiterea noii decizii privind remunerațiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental. Dovada că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și implicit Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România - Asociația pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) au de gând să-și sporească veniturile cu orice preț sunt și prevederile legate de penalizările de întârziere, care, percepute pe zi, sunt de două ori și jumătate mai mari. Iar dacă operatorul economic nu încheie autorizația de licență cu UCMRADA, este obligat să plătească de trei ori mai mult decât ar fi datorat de la intrarea în vigoare a Deciziei și până la data obținerii autorizației de licență.

În cazul în care operatorii economici nu respectă cu strictețe aceste norme, sunt notificați că pot face închisoare de la o lună la doi ani sau pot plăti o amendă al cărei cuantum nu se cunoaște la momentul notificării. O altă adăugire abuzivă față de Decizia precedentă se referă la obligația operatorilor economici de a remite UCMR-ADA certificatul de clasificare a unităților și... copii după planurile cadastrale sau copii ale documentelor de proveniență a spațiului pe care-l dețin.
Nu în ultimul rând, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) s-a gândit că ar fi bine ca plata remunerației aferente difuzării de muzică să nu se mai facă trimestrial ca până acum, ci... lunar, la data de 15 a lunii pentru care se plătește, nu a celei care a trecut. Deci, în avans.

Cele mai aberante domenii cărora li se aplică această decizie sunt petrecerile firmelor pentru angajați, orice mijloace de transport și spațiile de așteptare aferente acestora, autoturismele care pot fi închiriate, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, piețele și târgurile în aer liber și... chiar și locurile de joacă pentru copii. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRC) și Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au contestat decizia la Curtea de Apel București, primul termen fiind 31 ianuarie 2012.


UGIR: Reglementările acestei metodologii apără doar interesele colectorilor de taxe

Nemulțumiți de cuantumul taxelor impuse, care sunt de trei ori mai mari față de prevederile anterioare, reprezentanții Asociației Organizatorilor de Pariuri „Romanian Bookmakers“ au făcut apel față de Decizia 266, publicată deja în Monitorul Oficial, reclamând nivelul de taxare aberant, condițiile impuse și faptul că nu au fost consultați înainte de emiterea deciziei. „Asociația Organizatorilor de Pariuri «Romanian Bookmakers» consideră că modalitatea de stabilire a formei finale a Metodologiei privind remunerațiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale s-a realizat fără consultarea tuturor celor implicați, ceea ce a dat naștere la interpretări forțate. Faptul că, în înțelegerea noastră, ar trebui plătite drepturi de autor pentru simpla deținere a aparatelor care pot emite muzică, dar nu sunt folosite în acest scop, așa cum e cazul majorității sălilor de pariuri sportive, arată că reglementările acestei metodologii sunt exagerate și apără doar interesele colectorilor de taxe.

În plus, creșterea cuantumului de plătit pentru drepturile de autor într-o perioadă în care toți agenții economici suferă de reducere de activitate denotă rea-voință și lipsă de realism economic. Principiul corect al impunerii drepturilor de autor este acela al utilizării produselor muzicale respective și ar trebui să fie proporțional cu această utilizare. Impunerea prevăzută de noua metodologie este, conform unei analize imparțiale, abuzivă și chiar aberantă“, a declarat pentru Curierul Național Liviu Popovici, președintele Asociației „Romanian Bookmakers“și vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR).

Controale abuzive

La puțin timp după intrarea în vigoare a Deciziei 266/2011, publicată în Monitorul Oficial din data de 7 octombrie 2011, reprezentanții unui laborator medical au povestit că s-au trezit cu inspectorii UCMR-ADA în control. Și nu oricum, ci „camuflați“ în simpli pacienți. Potrivit acestora, în sala de așteptare a clinicii se afla un televizor setat pe un post de știri, care, în pauza de publicitate, a difuzat, evident, niște spoturi.

Coloana sonoră a acestor spoturi publicitare a fost considerată de inspectori drept muzică ambientală, motiv pentru care administratorul clinicii a fost notificat ca „în termen de trei zile de la primirea“ notificării să achite „remunerațiile restante datorate cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental“. „Pentru a intra în legalitate și a evita aplicarea prevederilor art. 140 alin. 1, litera c) din Legea 8/1996 cu modificările ulterioare, potrivit cărora «Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă comunicarea publică a operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe fără autorizarea sau consimțământul titularului drepturilor», vă solicităm să îl contactați pe inspectorul județean UCMR - ADA (...) pentru a încheia cu UCMR - ADA o autorizație neexclusivă a utilizării operelor muzicale în scop ambiental“.

Printre datele de contact ale inspectorului se numără și o adresă de Yahoo, pe care înțelegem că acesta și-a făcut-o singur, în lipsa uneia oficiale emise de UCMR - ADA... În notificare, administratorul era înștiințat că este „pus în întârziere în îndeplinirea obligațiilor de obținere a autorizației licență neexclusivă“ și că trebuie să plătească remunerația datorată, fără a se specifica însă cuantumul acesteia și nici al penalităților de întârziere.

Eduard Dobre: Este o dublă taxare: și a televiziunilor, și a celor care folosesc televizorul

Contactat telefonic, Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (Palmed), a explicat că folosirea unui televizor pe un post de știri nu poate constitui difuzare de muzică ambientală și că, oricum, televiziunile plătesc taxele către ORDA. „Televiziunile plătesc deja taxe pentru drepturile de autor. Dacă ni se percep și nouă înseamnă că este o dublă taxare. Oricum, în clinici nu se folosesc opere muzicale în scop ambiental, ci doar posturile TV, pentru care societatea plătește abonament la firma de cablu. Vom contesta notificarea la Inspectoratul Județean al UCMR - ADA. Mai ales că ni s-a cerut să plătim remunerația restantă, al cărei cuantum nu-l cunoaștem“, a declarat Eduard Dobre.

sursa: www.gds.ro Pacat de cei morti in asa zisa revolutie.
Reintoarcerea la dictatura se zareste din ce in ce mai mult.
Format forum: Optimizat | LentAfișează mesajele:   
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
Nu poți crea un topic nou în acest forum
Nu poți răspunde în mesajele din acest forum
Nu poți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu poți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu poți vota în chestionarele din acest forum

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community