Pagina de start
www.oltcit.ro (Oltcit, Dacia, ARO)
 
 Întrebări frecvente   Căutare   Membri   Grupuri   Înregistrare 
 Regulament   Profil   Mesaje private   Autentificare 

RETETE Culinare
Pagina 1, 2, 3  Următoare
 
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Mesaj
Si pt ca tot sintem la CAFENEA iar subiectele pot fi multiple, m-am gindit ca ar fi bine sa deschid si un topic cu retete culinare specifice zonelor tarii. Cine stie, poate atragem si fetele ( vorba lui Sylwer ) pe acest topic (forum) .

Pe mine m-ar interesa o reteta de gulash unguresc. Laurentiu incerc eu sa-ti fac pofta...dar ca reusita sa fie maxima aceasta mancare (Bogracsgulyas) este de preferat sa o faci afara, la curte, padure...

Pentru inceput tai o bucata de slana afumata, groasa de 5-6 cm, cu o aroma de rumegus ars, de-ti vine s-o mananci cu ochii, cuburi mici si se prajeste in ceaun pana devine un pic maronie. Dupa ce ai terminat cu slanina, urmeaza legumele: morcov, patrunjel, frunza de patrunjel, gulii si o telina taiata marunt care se calesc toate in untura care a lasat-o slana. Trebuie sa fii atent si sa ai viteza; amesteci totul repede cu o lingura de lemn, sa nu se arda. Se pune boia dulce si se amesteca in continuare. Pe urma se pune apa si se lasa sa fiarba legumele. Acum poti sa pui sare, piper, vegeta, chimen. Dupa 8-10 minute arunci in ceaun si carnea de porc sau minzat, taiata cuburi, mai pui apa peste si mai condimentezi dupa gust (ardei iute !!!) si crema de gulas iute. Cand carnea a fiert mai pui si cartofi taiati in 6-8 bucati pe lungime. Daca doresti mai pui si galuste de faina. Focul trebuie sa fie iute cu flacara mare. Obligatoriu, inainte de a te delecta cu aceasta minune, un paharel de palinca.
Pofta Buna!
Dan a scris: (Bogracsgulyas) este de preferat sa o faci afara, la curte, padure...

Multam mult. Cred ca e o reteta numai buna de facut la Lacul Rosu sau la Vadu . la vadu o sa mancam gulas de motan ambuscat de zoli
la gulas e nefolositor sper "un sac de piele si-o roaba de oase" Intrucat tocmai m-am certat cu prietena, astept si eu cu nerabdare retete. Ca se pare ca va trebui sa-mi gatesc singur.
puteti incerca un gratar+cartofi prajiti....pe un disc...afara...la padure...alaturi de cateva persoane...ceva bere....)
valib a scris::)puteti incerca un gratar+cartofi prajiti....pe un disc...
Era vorba de RETETE culinare.
Apropos de disc, de unde se poate face rost de o "scula" de asta hmm...nu stiu....tre' sa'l intreb pe taica'meu...
)
da ma gandesc ca un tinichigiu...sau cineva care lucra cu fiare....te-ar putea rezolva... "discul" este de fapt un disc!
se realizeaza dintr-un disc de la plugul care se atazeaza unui tractor.
nu stiu daca se intelege ce am vrut sa zic, dar mai bine nu stiu sa explic.
pot desena, sau daca are cineva un tractor cu plug atunci va arat direct discul.


bun, deci se ia acest platan de la plug (are mai multe, cu care se face ararea pamantului), se sudeaza 3 piulite pe spate si se realizeaza niste picioare metalice care se infileteaza pe respectivele piulite.
pe fata se sudeaza o tabla care acopera gaura lasata in mijlocul discului. eventual se poate suda si aici o piulita si se face un maner infiletabil.
pe acest disc se pot prepara atat cartofi prajiti cat si carnuri(in acelasi timp, cartofii capatand un gust deosebit)
gust garantat.

scuze de offtopic!
valib a scris:
puteti incerca un gratar+cartofi prajiti....pe un disc...afara...la padure...alaturi de cateva persoane...ceva bere....)


La -5 grade am fost și a fost OK,dar la -20 nici pentru toți mici din lume nu mă duc.... pentru cine e fan de peste, am cateva retete faine la activ . la mine acasa eu sunt responsabilul cu pestele.
impudicus a scris:... la mine acasa eu sunt responsabilul cu pestele.

Eu sunt responsabil cu pescuitul
Daca nu e prea greu,insira retetele alea... OK, asta e preferata mea. se intituleaza - peste la cuptor cu lapte de cocos -
evident, laptele de cocos fiind greu de procurat, am recurs la o smecherie ce a dat rezultate, am pus intr-o cana cu lapte proaspat miez de nuca de cocos, si am lasat-o o noapte la macerat.
pestele preferabil sa fie de apa dulce, cel oceanic are miros prea tare. eu am folosit crap fitofag, bucata de vreo 3 kile pe care am filetat-o.
se stropeste pestele cu zeama de lamaie din belsug, se freaca cu sare si oregano, si se lasa o noapte in frigider sa se patrunda si sa capete aroma.
in momentul cheie se incepe prepararea sosului , intr-o cratita mai micuta se caleste in unt cepa taiata marunt, usturoi si telina cat mai multa, va da un gust super. dupa rumenirea legumelor, se adauga o cana de lapte de cocos,si la foc mic se adauga dupa gust condimente, sare, piper,delikat,boia dulce, o ligura de pasta de rosii sau bulion,eventual un varf de cutit de ghimbir sau curry.
spre finalul omogenizarii sosului se adauga marar si patrunjel.
odata gata sosul, se aseaza pestele in tava , se acopera uniform cu sosul inca fierbinte, si se da la cuptor vreo 20-25 de minute.
iese ceva bestial, carnea devine translucida si are un gust formidabil.
se serveste cu cartofi natur sau piure, o garnitura mai fada ce pune in valoare gustul pestelui. un vin alb demisec ( sauvignon blanc) e exact ceea ce mai lipseste.
spor la treaba ! Rog adminul acestui forum sa dea dovada de responsabilitate si sa faca vizualizarea acestui subiect inaccesibila intre orele 08:00-16:00, deoarece lumea e la serviciu si poate apare ulcer sau salivat pe tastatura. pana sa nu apuce admin.-ul sa ia masuri de profilaxie, sa mai scriu ca am omis un detaliu important , la sos se adauga si 2-3 foi de dafin... Asta da subiect de discutie... deja se simte un mic gol in locul stomacului meu...

Avand in vedere ca sunt amator de salate o sa va dau reteta salatei orientale cu shprot afumat a la ciclopu':
Cantitatile ingrediantelor sunt relatib dupa gust...
Ce aveti nevoie:
-Cartofi
-masline (eventual cumparate deja fara sambure si feliate)
-o conserva de porumb dulce
-o conserva de shprot afumat (atentie... in sos tomat nu in ulei vegetal deoarece risca sa fice greu la stomac)
-ceapa (eventual rosie)
-maioneza
-usturoi

Se fierb cartofii in coaja ca la salata orientala, se curata si se taie cubulete dupa placerea personala (mai mici sau mai mari). Se taie ceapa "fidelute", se freaca cu un pic de sare, se amesteca cu cartofii taiati deja, se adauga porumbul din conserva (in prealabil scurs de apa si eventual spalat) se scoate shprotul din conserva, impreuna cu sosul tomat si se marunteste intr-o farfurie, dupa care se adauga pasta formata peste amestecul initial (cel cu cartofii, ceapa si porumbul) se adauga si maslinele feliate. Usturoiul se face mujdei si se adauga impreuna cu maioneza dupa gust. Se omogenizeaza tot amestecul, se pune la rece, iar dupa o ora sau doua e numa bun de mancat... pofta buna
motanu a scris:Rog adminul acestui forum sa dea dovada de responsabilitate si sa faca vizualizarea acestui subiect inaccesibila intre orele 08:00-16:00, deoarece lumea e la serviciu si poate apare ulcer sau salivat pe tastatura.


Motane subscriu..... deja la ora asta nu pot sa citesc asha ceva.... Se ia o cutie conservă de ton și una de porumb dulce. Se scurge uleiul din conserva de ton și apa din cea de porumb (eu clătesc suplimentar porumbul deși nu-s convins că trebuie). Se amestecă ingredientele și se servește cu pâine. E ideal pentru antreu la o petrecere că se face repede.

Rețeta mea de Pizza o vreți? Apropos de chestii de astea la minut cum zice razvan. Se ia conserva de ton sau de alt peste "domestic" de preferat in sos tomat, se marunteste si se amesteca cu margarina, sau , de preferat cu unt, pana se vace o pasta tartinabila... daca se mai adauga ceva condimante dupa gust cum ar fi niste zeama de lamaie sau/si piper este de-a dreptul delicioasa Urăsc margarina. Oricât de sănătoasă o fi ea. Că tocmai i-am explicat lui Andrei rețeta de pizza, iat-o:

30 g drojdie proaspata și o lingura de zahar, le amesteci pana se lichefiaza
apoi torni 250 ml apa caldutza sau lapte dar nu am incercat
amesteci
adaugi 2-3 linguri ulei (grasime ca fragezeste aluatul)
apoi pui sare (nu stiu cata, dupa ureche), eventual condimente: boia, cimbru, oregano
apoi pui 400 grame faina
amesteci cu lingura de lemn intai, apoi cand devine mai greu de manevrat cu mana
daca se lipeste de mana, mai pui faina. eu niciodata nu am pus fix 400g
framanti bine (5-10 minute)
lasi la dospit pe aragaz, cu cuptorul cald. dupa cam 20 minute trebuie sa fie deja dublu la volum
din asta intinzi in tavi. iese cam de 1,5 tavi de cuptor, din alea dreptunghiulare
tavile trebuiesc unse cu ulei sau unt, altfel se lipeste ca naiba. daca tava e de tabla nesmaltuita nu se lipeste dar mai bine ungi
apoi ungi blatul asta cu un strat subtire de bulion/ketchup ca sa nu se arda la suprafata
ornezi cu ce vrei, ultimul e cascavalul
bagi la cuptor cu focul nu prea tare ca se arde jos
si apoi mori mancand pai margarina nu e sanatoasa... orice ar zice astia... e chimicala. untul chiar daca ingrasa sau altceva e mult mai sanatos.
Cyclops a scris:pai nu e sanatoasa... orice ar zice astia... e chimicala. untul chiar daca ingrasa sau altceva e mult mai sanatos.
Ba cică untul are mai multe grăsimi mai periculoase. Saturate, nesaturate, polinesaturate... mama lor. Micuțu trebuie să știe mai bine. Cica margarina ar fi un soi de plastic. Prefer untul, cu toate grasimile lui http://www.culturism.ro/articole/articole.php?id=8

P.S. Mai, pe linga cartea lui Canta, purtati si Cartea de bucate la serviciu

P.S.S. Vad ca avem bucatari buni printre noi. Nu mai intrebati daca sa dati sau nu retete. Cine stie, posteaza. Nu are ce strica un asemenea topic. Laurentiu, ceva retete cu specific moldav ? Desi oficial nu recunoaste nimeni nimic, parerea mea (si nunumai) este ca margarina NU este sanatoasa.
Putina chimie organica: grasimile reprezinta esteri ai acizilor grasi cu glicerina. Acizii grasi pot fi saturati sau nesaturati. (Dupa cum exista sau nu legaturi duble in lantul atomilor de carbon)
Practic diferenta este urmatoarea:
- grasimile animale sunt grasimi SATURATE. Adik acizii grasi NU au legaturi duble. Ele sunt solide! Cu exceptia uleiului de peste.
- grasimile vegetale sunt NESATURATE. Adik acizii grasi au una-mai multe legaturi duble. Grasimile vegetale sunt lichide. Si aici o exceptie: untul de arahide.
Margarinele se obtin in urma unui proces industrial de saturare. Adic se mai pompeaza in ele niste hidrogen ca sa se rupa legaturile duble si in felul asta sa devina solide.
Acu... va las pe voi sa alegeti... Un produs obtinut pe cale aproape naturala (untul) consumat in cantitati moderate si insotit de o viata sanatoasa (miscare etc), sau un produs al industriei chimice? Ca sa fim seriosi, oricine are idee de chimia industriala stie ca niciodata o reactie nu are randament 100%, ca in industria chimica se folosesc niste catalizatori care nu se pot elimina 100% din produsul de reactie. Pai eu ce ziceam... uitati si confirmarea argumentata stiintific! MARGARINA NU ESTE SANATOASA!

Vb lui razvan. ar trebui sa facem un topic la cafenea in care sa aflam ce mancaruri sau ingrediente sunty sanatoase si care nu. Doar avem chiomist vad, mai avem un oarece reprezentant al industriei alimentare, si un fost lucrator... Practic untul este nesanatos nu prin componentii lui, ci prin existenta unui stil de viata neadecvat, in care in general omul mananca mai mult decat necesarul energetic personal. Si cum grasimile se metabolizeaza cel mai greu, in cazul unui surplus, normal ca ele se vor depune iar glucidele vor fi metabolizate pentru a asigura energia necesara organismului. O viatza activa, cu multa miscare si o alimentatie echilibrata ar asigura o metabolizare optima a grasimilor. Margarina e scabroasa, untul e bun.
Poa sa aiba si cianura, daca e bun, e bun
Micutzu a scris: Ca sa fim seriosi, oricine are idee de chimia industriala stie ca niciodata o reactie nu are randament 100%, ca in industria chimica se folosesc niste catalizatori care nu se pot elimina 100% din produsul de reactie.


Are cineva idee de ce fabrica de conserve (de fructe) Raureni este parte a combinatului Oltchim?

Stuuuuupid question! Paradoxul cel mai mare al industriei alimentare romanesti: Singurul suc 100% natural din Romania este, se pare, un suc de mere produs, culmea, la un combinat chimic, daca nu ma insel Oltchim (dar nu bag mana in foc ca la asta). Explicatia acestui paradox: in zona exista o livada mare de meri, aflata in proprietatea respectivului combinat. Stiu de la un prieten care lucra la o fabrica de conserve ca compotul, gemul, katschupul, parizerul si altele nu prea au nici un pic de chestii naturate. La fel si vinul. pai vinul se face din pastile... Bună,
Vinul nu se face din pastile, asta e o prostie! Dacă vreți vă spun cum se face da după aia nu o să mai beți așa că mai bine să nu știți!
Cu stimă, Acum dacă ai zis că e nașpa de nu poți povesti, chiar crezi că mai beau?
Înseamnă că ăla făcut de mine din struguri cu limacși pe ei e parfum! Laurentiu si zici ca vrei retete culinare?Pai daca ma apuc sa ti le scriu se inchide de tot forumul si se mai termina si curentul din tara pina termin io de scris cam tot ce stiu.Oricum nu uitati ca cel mai bun bucatar tot foamea ramine. Sau Pui la Sticla sau la tzarush:

Se ia un pui intreg, se spala, se sareaza, se condimenteaza atit pe interior cit si pe exterior cu Vegeta, piper, mujdei de usturoi si se unge cu ulei.
Se introduce o sticla de 1/4L plina cu apa ( puiul se trage in teapa ) in interiorul puiului dupa care se pune in tava cuptorului care si ea este cu apa. Se lasa la foc normal in cuptor pina la rumenire (aprox o ora).
Sticla cu apa se lasa fara dop. In functie de marimea tavii (suprafata) si numarul de musafiri se pot "intzarusha" pina la 2 - 3 pui.

Pofta buna Vrei sa iti spun eu ceva?Ei bine afla ca cite o data vinul se mai face si din struguri.Asa ca indiferent ce vei spune ceel puttin pe meine nu m-ar speria,ca la ce nu am baut eu,nimic nu ma mai mira.
DanH a scris:...cite o data vinul se mai face si din struguri.

La reteta prezentata anterior, o sticla de vin NATUR, nici nu se simte . Laurentiu...e super reteta` cu puiu`. Maica-mea face asa ceva...si e supeeer:)). Noi facem 2-3pui deodata...ca unu nu se ajunge:)
Topicul asta ar trebui sa se numeasca "retete de slabit"...chiar nu va ganditi ca unii oameni sunt la slujba ?
radasous a scris:...chiar nu va ganditi ca unii oameni sunt la slujba ?


Topicul se va citi dupa luarea unei mici gustari .............. macar. Mie foameee.... Gata ma duc sa mananc Gulas de vita

Necesar : (pentru 5-6 persoane)

500 gr carne de vita (vitel,preferabil)
150 gr ceapa rosie
1 kg cartofi curatati
250 gr ardei verzi
100 gr rosii
60 gr untura
20 gr boia de ardei (iute sau dulce, dupa preferinte)
1 catel de usturoi
1 lingurita de chimen
sare – dupa gust
zdremte – Un ou se amesteca cu putina sare iar apoi se adauga putina faina pana cand se obtine un aluat. Din aluat rupem bucati mici si le lasam la uscat pe un servet de bucatarie. Se poate pregati inainte, si poate fi pastrat mai mult timp in sacose de panza in locuri aerisite si racoroase.

Pregatire :
Ceapa rosie se taie marunt. Pe foc incet se topeste untura, se prajeste ceapa tocata in untura pana devine sticloasa, se adauga boiaua, se amesteca dupa care se toarna 2-3 linguri de apa. Se adauga carnea taiata cuburi mici, se sareaza si se lasa sa se prajeasca in suc propriu. Se mai adauga putina apa si se fierbe putin in aburi. In acest timp se adauga usturoiul tocat marunt – pasat, si chimenul. Cand carnea este aproape gata, se adauga cartofi taiati cubulete si se amesteca. Se adauga ardeiul verde si rosiile taiate rondele si se toarna peste tot (dupa putin timp in care se prajesc componentele impreuna) 1,5-2,5 l apa. Se sareaza dupa gust, se fierbe pana cand cartofii sunt aproape fierti. In ultimele minute se pun zdremtele ca sa se fiarba si acestea. De preferinta se ia de pe supa untura acumulata. In locul ardeilor verzi si a rosiilor se poate folosi tocana de legume.

Nota : Eu de preferinta adaug in gulas un pahar de vin alb, pentru aroma ( am patit odata sa bag un litru si nu stiam de ce avem chef de cantat ). Inainte de a manca, un pahar de palinca de prune, dupa... un kil de vin.
Pofta buna!

Reteta de la Tzoli - Oltcit 12TRS CV-03-FJK Mai, ce-s cu retelele astea complicate? Cine sta sa adune atatea ingrediente, sa le pregateasca... hai sa va arat eu o reteta simpla

Turte de cartofi
Ideal se fac pe plita, dar pp. ca merge si o tabla nu prea subtire.
Se iau cartofii (cati vreti), se curata si se taie felii subtiri. Se pun pe plita (tabla) pana se coc (vor trebui intorsi, desigur). Atentie, se fac foarte repede! Apoi se pune putina sare pe ei (dupa gust) si... pofta buna! ))
completare:
daca se doreste, se pot inmuia cartofii in ulei...da...ULEI de consum.

da va zic ca n'o sa va saturati repede...)ca's tare buni:) Da stui de asta,dar aceeasicartfi pe care ai spalati de pamint si ai coaceti in cuptorul de la aragaz sau in jar se consuma calzi dupa ce se curata de coaja sau se taie in doua si in mijloc se adauga putin unt atunci sa vezi festin. Cartofi cu ceapa(daca tot suntem la cartofi)
- se iau niste cartofi...se spala...si se pun asa intregi, fara sa ii taiati sau sa ii curatati...se pun la fiert in apa.
- intre timp curatati 2cepe mari...si taiati felii
- se pun intr-o farfurie mai mare(de felu` 2, sau ceva mai mare)....si se toarna ulei peste ceapa, cam jumatate de farfurie(dupa gust...), se pune putina sare...si se amesteca ceapa cu uleiul.
- cartofii s-au fiert...se scoate pe o farfurie...doar cat doriti sa mancati
- se curata cartofii de coaja...atentie...o sa fie fierbinte!
- se pun cartofii in farfuria cu ceapa....se se sparg cartofii in bucati mai mici, si se amesteca cu ceapa+ulei din farfurie
- se mananca cu furculita....
- puteti folosi si painea....

e foarte gustos...si e si sanatos(ceapa)


Bon Apetite`! (sau cum se zice)
valib a scris:- se pun intr-o farfurie mai mare(de felu` 2, sau ceva mai mare)...
Paaaaaaaai, daca farfuria de felul 2 e mare, cea de felul 1, cit este

Cred ca ai vrut sa spui "intinsa" (mare ca diametru) caci cea de felul 1 (de supa, ciorba etc) e "adinca".

P.S. Sper sa nu te afecteze observatia .
Format forum: Optimizat | LentAfișează mesajele:   
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1, 2, 3  Următoare
Pagina 1 din 3
Nu poți crea un topic nou în acest forum
Nu poți răspunde în mesajele din acest forum
Nu poți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu poți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu poți vota în chestionarele din acest forum

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community