Pagina de start
www.oltcit.ro (Oltcit, Dacia, ARO)
 
 Întrebări frecvente   Căutare   Membri   Grupuri   Înregistrare 
 Regulament   Profil   Mesaje private   Autentificare 

Despre VINURI [split]
Pagina Anterioară  1, 2, 3  Următoare
 
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Mesaj
foaie verde maghiran mai...de ce sa fim certati? iar a 2a la mina nu am aci la bloc nici o vie pe care sa o culeg ca sa o transform in licoare bahica ptr a incepe sa discutam despre producerea vinului ...crede-ma sunt subiecte mai interesante de discutat intr-o familie decit acest lucru (dar sunt foarte sigur ca stii asta..ai vrut doar sa ma provoci)

...si apoi eu am copilarit pe meleaguri mehedintene si am prins destule transformari rustice..dar aici deja trecem la home made..vorba cuiva...dupa cum spuneam ,am avut ocazia si sa dansez pe struguri ptr ai stoarce si am avut ocazia sa vad cum se foloseste si o moara din aia de macinat/stors struguri (imi pare rau dar nu stiu cum ii zice la utilaj ) .

In legatura cu podgoriile Minis si Paulis nu prea sunt multe de spus...pe an ce trece sunt tot mai ....invizibile. retocedari de pamint ,bla,bla...dar in preajma sarbatorilor poti cumpara vin direct de la locuitorii zonei.
adrian_ar a scris:o moara din aia de macinat/stors struguri (imi pare rau dar nu stiu cum ii zice la utilaj).


Strugurii se trec prin ZDROBITOARE, apoi dupa ce au fermentat vreo 24 de ore in zeama lor acolo, se muta in TEASC, unde se storc... dupa cat rachiu vrei sa faci. Drobul rezultat se numeste TESCOVINA.

Asa se numesc pe la noi. Oaaaa, am fost astazi pe la tara sa imi recuperez parintii si am vazut la un vecin (trimis de fi-su din Italia) un zdrobitor meserias. Bagai strugurii pe sus, avea o paleta care ii rasfira putin inainte de a ii stoarce intre cilindrii, apoi boabele stoarse agatate de carci treceau int-un semicilindru cu gauri in partea de jos si pe mijloc cu un ax cu palete. Prin gauri cadeau boabele care se tot separau de carci prin batere usoara de catre sistemul de palete.
Meseriasa jucarie Bună,
Vinul iese din lin. Din teasc și zdrobitoare iese poșirca.
Cu stimă, danf, nu vreau sa te contrazic. Dar vinul facut de ai mei nu este posirca. Nici alte vinuri facute in alte fabrici tot prin metoda zdrobirii (pe cale industriala). O sa pun deoparte o mostra din licoarea ce va iesi anul asta si sper sa te fac sa iti schimbi parerea Ieri a fost festivalul vinului sau ceva de genu la Oradea parca. asa o fi pe la voi. la noi se foloseste tot
se trec prin zdrobitoare,si se muta direct in teasc . asta e vinul de calitate
dupa se lasa vre-o 2-3 zile intr-un butoi mare cu apa sa fermenteze si se soarce din nou. peste mustul astfel obtinut se pune zahar si se obtine asa numitul r2
boasca se mai pune o data apa se lasa la fermentat o saptamana timp in care se amesteca dupa care se fierbe la alambic si iese tuica din vin asa numita tescovina
betivii de pe meleagurile noatre sunt foarte inventivi cand e vorba sa scoata cat mai mult dintr-o productie de nimic Primele mele amintiri in legatura cu storsul strugurilor sunt legate de bunicul meu(Nenica Tudor) care călca jgheabul cu picioarele. Apoi lumea s-a modernizat si a început să folosească tot procedeul zdrobitor-presa(teasc). Chestia aia cu r2 la noi se numeste "mana a 2-a" da' se face numai daca vrei sa vinzi ca ala da dureri de cap nu mai este vin adevarat. Boasca aia de ziceti, la noi se cheama "prăștină" si produsului distilat noi ii zicem țuica. Tot tuica se mai face si din drojdia colectata dupa ce stă vinul din fiert care se scoate din vasul in care a fermentat. pai si ai nosti din vrancea ce crezi ca fac cu el ? colectie il vanrd normal. unii amesteca vinul bun cu r2 ca sa nu para prea suspecta treaba cu durerile de cap In U.E falsificatorii de vinuri primesc pedepse grele.Pe cand si la noi? Apropo de vin,mi-am adus aminte un banc.
Cica Itzic,care era fiul lui Strul si care avea o pravalie si care era batri si pe patul de moarte il cheama pe Itzic sa ai dea ultimele povete inainte de obstescul sfirsit.Ai explica el cam tot ce mai avea de spus,iar la urma mai adauga:
Mai Itzic si tine minte,vinul se mai face si din struguri citeodata. frumos dane frumos Tonim - topicul este despre vinuri. Nu despre zeama toxica, cu pretentie de vin, care se vinde pe margine drumului in toata Vrancea. Nu ma mira ca 50% din stirile de la ora 17 sunt cu protagonisti din zona.
Nici nu ma mira ca folositi tot! Ala e vin de calitate in acceptiune ta!
La producerea "vinului" nu se folosesc"carciurile" decat intr-o cantitate foarte mica - infima. Cam cum spunea Ady ca a vazut la tara! Chestia aia e practica cand nu ai oameni la separat boabele.
Cat despre vin : vinul de calitate se produce prin strivire usoara, fermentare controlata, invechire, asa cum sustine si Danf.
Industrial se utilizeaza prese. bine,bine dar citeodata vinul de casa e peste cel facut de uzine....si poate eu oi fi exceptia de le regula ,dar in prezent consum vin de casa din partile olteniei...mai am o bidoanca de 5L (nu mai merge cu damigeana) comnean asta s-o crezi tu. in primul rand nu sunt bautor. si in al 2-lea rand am vrut sa avertizezasupra vinului de c'calitate' care se vinde la noi Tonim, sincer, ai facut bine sa ne avertizezi ca nu esti bautor ,caci altfel, dupa ultimul post scris de tine, as fi crezut ca l-ai scris fiind manga. Oricum n-am inteles ni'ca!
Apropos trebuie sa-ti trimit niscai curcani si miei daca tot m-ai botezat! Bună,
Măi la voi la Focșăneni mai bine l-ați face praf la plic. E mai simplu de transportat și s-ar face ușor la birou ca nesu'! Glumeam. Vreau să spun că din ce am băut eu cele mai delicioase au fost vinurile vrâncene. Evident că am știut de unde să iau și ce să iau! Inlcusiv am a avut privilegiul să văd faimoasa Colecție de la Panciu. Nu aia oficială ci aia care a "dispărut" imediat după! Sunt convins că în orice podgorie lucrurile stăteau la fel, chiar dacă, să zicem, vrâncenii sunt mai "descurcăreți".
Cât despre vinul făcut în casă unde se zdrobește tot mi-am exprimat părerea (a se citi repulsia...mai bună e cola). Dacă nu m credeți, luați un kg de struguri de la piață și scurgeți zeama din ei și gustați. Din cehstia aia poate rezulta vin. Apoi băgați ce a rămas, împreună cu cozile la un blender. Pasați și gustați din nou. Crede-ți că mai poate ieși vin din chestia aia? Tărie da! Cu siguranță! Are zaharuri și va fermenta. Da nu iese vin! Sau poate ceea ce ați gustat voi nu era vin. Gustați vinul și veți vedea că nu se poate obține așa ceva din orice!
Cu stimă, Danf, carciurile nu contin zahar. Prin fermentarea lor se adauga vinului aciditate .Chiar este o metoda de a controla aciditatea vinului prin adaos de carciuri. Si mai contin si mult tanin. Bună,
Nu era vorba numai de cârciuri ci de ceea ce rămâne după ce iei licoarea....Mai rămân pe lângă cârciuri și coji și pulpă și etc...Suficient pentru fermentație.
Cu stimă,

demo pe viu! Bună,
Ce demo e ăsta? Arată că iese licoare. Dacă un oenolog gusta ce iese de acolo atunci era ok.
Cu stimă, Dumnezeule, ce-mi văd ochii !!!
Ba se mai și rupe scaunul sub mineee !!!
AU !!!

tonim a scris:se trec prin zdrobitoare,si se muta direct in teasc . asta e vinul de calitate
dupa se lasa vre-o 2-3 zile intr-un butoi mare cu apa sa fermenteze si se soarce din nou. peste mustul astfel obtinut se pune zahar si se obtine asa numitul r2
boasca se mai pune o data apa se lasa la fermentat o saptamana timp in care se amesteca dupa care se fierbe la alambic si iese tuica din vin asa numita tescovina
betivii de pe meleagurile noatre sunt foarte inventivi cand e vorba sa scoata cat mai mult dintr-o productie de nimic[/b]




Bine că scrii mai jos că "ne avertizezi cum se face vinu' pe la voi" , că altfel veneam și vă dădeam foc eu cu mâna mea cu "vinurile" voastre cu tot !!!
Am oprit pe la Focșani astă primăvară de am luat niște cireșe... dar bun că știu de acuma. Am impresia că, în tradiția bravilor agricultori de acolo, și alea erau de fapt mere verzi, uscate forțat și apoi puse la fermentat în zeamă de agude, ca să iasă, cică, cireșe...
VĂLEU !!!


Tescovina se lasă, imediat după zdrobire, la fermentat în sucul propriu pentru a o înmuia și a se stoarce foarte bine în teasc. Apoi se strânge în teasc doar până nu se mai scurge nimic. Va rămâne mai mult decât suficientă esență pentru rachiu.
Vinul se pune la "fiert" (se spune prin analogie "fierbere", deoarece, în procesul de transformare, mustul elimină un gaz compus în principal din monoxid și dioxid de carbon, fenomen care are loc zgomotos, asemănător fierberii unei oale la foc mic), în butoi etanș, la vrană cu dop de cauciuc, sigilat cu ceară de lumânare, prin dop trecându-se un furtun, sigilat și el cu ceară rezultată de la o lumânare aprinsă, furtun al cărui capăt se află într-o sticlă de apă. Se asigură așa că nu intră aer ci doar iese gaz.
ATENȚIE! Gazul eliminat este toxic, inhalarea lui ducând la pierderea cunoștinței relativ subit !
Tescovina, drobul rezultat, se pune, ori în cadă, etanșată cu folie și pământ, ori mai nou în saci (sacii de naylon în care s-a cules), fără apă sau altele, și se lasă cam o lună (sau până când îți vine rândul la cazan, în unele cazuri ).
Eventual, dacă înclini să crezi că e nițel aspră, pui la fiert vreo găleată de 10 litri apă la un cazan de 300 l capacitate. Și assta, mai mult așa la fund, ca să nu se lipească la fiert.
Și cum zicea și Plumber, se poate adăuga și drojdia obținută la decantarea vinului, scasă odată cu desfundarea butoaielor, împreună cu, numai dacă ai ceva pomi fructiferi prin ogradă și pentru a da ceva savoare rachiului, fructele fermentate.

Asta e procedura corectă și cantitaviv-calitativă.

Buleala descrisă... stârnește și râsul, și enervarea.
Și îți explic, de ce e greșit tot.

"r2"ul e ca și cum ai compara piureul de cartofi cu caca de bebe. E clar de ce. Și dacă o lași în apă, aia nu se cheamă fermentare, aia se cheamă macerare. Dar nu mai continui, că s-ar chema că explic de ce unu plus unu e doi sau dimineața răsare soarele.

"boașca" pentru rachiu niciodată nu se va completa cu apă, pentru că , așa cum tai o ață cu foarfecul, la fel de brusc se va opri și procesul de fermentare. Ceea ce se pune la fiert nu va elimina în veci maximul de compuși etilici existenți...

Și bețivi avem și noi. Numai că pe aici ar fi în stare să pună la rachiu și sârma pe care a crescut vița...

Sper că am fost concis și de ajutor.
Hai noroc ! cam cum am descris eu se procedeaza pe la noi in regiunile vinicole. asta nu inseamna ca e si corect ,dar asta se vinde in tara de pe meleagurile noastre vrancene. si dupa va mai mirati ca va doare capul. de aia zic sa va feriti de binevoitori care va aduc vin ieftin sau de la sursa din vrancea.am catva amici care s-au imbogatit vanzand "vin"de calitate in bucuresti
danf a scris:Bună,
Ce demo e ăsta? Arată că iese licoare. Dacă un oenolog gusta ce iese de acolo atunci era ok.
Cu stimă,



bai dar circotasi mai sunteti..... acu, pentru interesatii de vinul romanesc, vazui ca pe tvr, incepand de duminica incepe un serial "in cautaea vinului romanesc"; aviz amatorilor si, de ce nu, cunoscatorilor Bună,
Adriane, nu e vorba de cârcoteală. Șiu că așa se practică. Dar asta nu înseamnă că ce rezultă acolo e vin...
Cu stimă, Zephirus , prin procedeul descris de tine nu neaparat iese vin. Nu orice "zama" de struguri, care trece prin fermentatie alcoolica ajunge la final vin din punctul de vedere al oneologilor. Si cu siguranta ceea ce se face prin ograzile oamenilor nu se numeste vin. Si mai ales la romani care de felul lor , marea majoritate, isi doresc sa iese cat mai mult.
Basca ca romanii baga totul la stors si fermentat inclusiv carciurile.
Unde mai pui ca 90% din viile de prin curti sunt de sorginte nobila: "producatoare", "reproducatoare" "rosioara" " albisoara" "zaibar", de ce nu chiar salbatica sau salbaticita etc......
danf a scris:Bună,
Adriane, nu e vorba de cârcoteală. Șiu că așa se practică. Dar asta nu înseamnă că ce rezultă acolo e vin...
Cu stimă,


..atunci sa inteleg ca tu cind mergi sa iti cumperi vin ptr consumul propriu il iei de mina pe un degustator de vinuri care sa aleaga ptr tine? vad ca mai nimic nu te multumeste...apropo,tu cit de des consumi vin? (din magazin sau din home made) va propun sa-l lasati in pace pe danf si sa va delectati intai cu http://www.vinul.ro unde puteti afla multe despre vinuri. Inclusiv faptul ca podgoria Minis inca exista si mai si produce. Consultati si lista vinurilor otravitoare. Surprinzator veti constata ca 70% sunt de VINCON Vrancea! Adriane,
Oare de ce în ultima vreme am impresia că postezi numai ca să ai număr?
Fi convins că mă descurc cu degustatul vinului!
Cu stimă, imi place vinul alb Grasa de Cotnari [sunt nascut aproaoe la Harlau] dar prefer un bucim de calitate dar nu stiu daca se mai gaseste ?forumistii din Iasi cred ca stiu
danf a scris:Adriane,
Oare de ce în ultima vreme am impresia că postezi numai ca să ai număr?
Fi convins că mă descurc cu degustatul vinului!
Cu stimă,


adica daca omu isi pune o intrebare sau isi da cu parerea credeti ca o face ptr asi face numere...va credeam oameni maturi. Mi-ai raspuns numai la jumatate de intrebare. Barutzule citeste ce s-a mai scris pana aici.
Este totusi un topic despre vinuri! va place sau nu,dar pina acum suntem 3 carora ne place posirca asta...grasa alba de cotnari.


Fara a supara pe nimeni gustul vinului se invata. Pe site-ul pe care vi l-am recomandat sunt sfaturi utile pentru aprecierea vinului. Nimeni nu se naste invatat. Daca aveti ocazia sa cunoasteti si vre-un oenolog ar fi super pentru ca ati lua lectii de la "sursa".
Daca va ambitionati imi fac topic despre braga. Sa vedem cine se baga! cred ca situl ala cu vinuri /despre vinuri ar putea fii pus si la linkuri utile. Va recomand cu caldura un Cabernet Sauvignion Santa Carina , 2005, de provenienta Chile. Cu toate ca esti avertizat ca contine sulfiti (cum altfel?) mi-a lasat o impresie buna desi are un corp mai "apos" are o culoare splendida si putin tanin. L-am asociat cu o friptura de porc la cuptor, ciuperci natur la gratar si la urma cu un Grand Bavarese si migdale. Vi-l recomand calduros, veti putea face diferenta cu un Cabernet Sauvignion romanesc la acelasi pret. Pret recomandat 9 RON/fiola de trei sferturi.
A se consuma cu moderatie, desi se cere baut! la sfrisitul saptaminii se desfasoara festivalul vinului in arad...am sa beau cit pentru toti de la recas,baratzca ,minis... Nenicule, ma uiti tu chiar pe mine?? ptr tine voi incerca grasa de cotnari. Adrian incearca o Ctaraca de Minis. Cica Baselul , care se zice c-ar fi mare conaisseur, a declarat-o exceptionala!
A se consuma cu moderatie si fara apa cu bule! intradevar ,la podgoriile minis a fost coada ca pe vremea tatalui la paine...din pacate am stat prost cu timpul si nu am avut rabdare sa stau.asa ca m-am multumit cu un merlot de misca si cu o feteasca de pincota,ambele luate la pachet.

din pacate ,fata de editiile precedente,cred ca anul acesta a fost cel mai sarac in oferte de vin ,doar 4 sau 5 gherete de producator de vin facindu-si prezenta.aici nu includ si standurile unde s-a vindut si vin fiert...adica la fiecare taraba cu mincare...si per total mie personal mi sa parut o editie destul de subtire comparativ cu anii precedenti. de anul nou am primit citeva sticle cu vin bun...care a mers de minune la masa dintre ani... Nu vad care sunt inscriptionarile minime care sa-l caracterizeze drept vin macar! Rose-ul se face din orice , inclusiv cu ceai de macese! se poate si asta...dar de data asta iti spun ca a fost vin 100% Da, producția proprie anul acesta: excelentă. Puțin cam concentrată pentru gusturile mele, dar un buchet foarte consistent. Bun. "Și.oi călca-o cu piciorul,
Și-oi bea vinul cu urciorul..."
Aha,sa intelegem ca acolo se pregateste noua productie de zaibar?Asa-i? Da, îmi pare-a fi căpșunică pentru zaiber. Mustul rezultat, avea o nuanță verziue?
Așa se face vinul tradițional românește! Nu glumesc.

Să fie într-un ceas bun Plumbere, iar la anul să mă încânți și pe mine

Și tot la subiect:
http://www.youtube.com/watch?v=4LUxzuNoG0E Nu mă pricep la soiuri. Oricum la noi nu sunt cine știe ce.
Strugurii aceia sunt din via lor de la țară. Au 4 ari de vie. Am mai cumpărat de la piață 360 kg de struguri albi. Ceasla și ottonel din câte ziceau precupeții ăia. 1,10 lei/kg. Din cel alb au ieșit cam 180l must. Din cel roșu cam 230l.
Pentru la anul o să bag la pământ câteva sticle.
Format forum: Optimizat | LentAfișează mesajele:   
Crează un topic nou, separat de acest topic   Răspunde la mesajele din acest topic    Pagina de start -> Cafenea Ora este GMT + 2 ore
Pagina Anterioară  1, 2, 3  Următoare
Pagina 2 din 3
Nu poți crea un topic nou în acest forum
Nu poți răspunde în mesajele din acest forum
Nu poți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu poți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu poți vota în chestionarele din acest forum

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community